„Dresajul bun se face prin joacă” - Hediger
  Dresaj prin joacă
       
Nume
  Home          
  Mail
  Hartă           antispam
  Contact           Cod: 
  www.dresajprinjoaca.ro        
  Dresaj Vreau câine! Psihologie canină Informaţii diverse        Media

        Știri         Forum
 
dresaj prin joaca
  Meniu

Home

Hartă

Dresaj

Vreau câine!

Psihologie canină

Informaţii diverse

Media

Știri

Contact

Forum


Câinele în apă
Articol scris de hemu-ha


Articolul conține 2 teme, cum obișnuim câinele cu baia și cum îl obișnuim să intre în apă.

Așa cum unii câini iubesc apa de cum o văd, odată intrați într-un lac încep să înoate fără ezitare, alții sunt mult mai reținuți. Frica de apă poate fi de natură genetică sau învățată, în cazul în care câinele a avut experiențe neplăcute cu apa. În ambele cazuri, avem șanse mult mai mari să obișnuim câinele cu apa și/sau să-l ajutăm să-și învingă teama, dacă începem să lucrăm cu el de când e mic. Unii câini refuză să intre în apă adâncă sau să sară în apă, alții însă se sperie de orice băltoacă sau chiar de ploaie. În funcție de gravitatea fricii, va trebui să fiți mai răbdători cu cățelul.

E important să știe să înoate din câteva motive: pe lângă faptul că înotul e, posibil, cel mai bun exercițiu, care poate fi făcut și de câinii în vârstă sau cu probleme fizice, câinele poate avea nevoie să știe să înoate în situații neprevăzute, de exemplu când cade în apă fără să vrea.

          I. Baia

Programul de mai jos trebuie efectuat gradat; nu treceți la un alt pas decât atunci când câinele e relaxat și acceptă ceea ce-i faceți în pașii anteriori. Similar, exercițiile de la fiecare punct sunt oprite doar când câinele e calm, nu-l lăsați să ”scape” când se zbate, pentru că va învăța să facă asta. În acest sens, de fiecare dată când lucrați cu câinele în baie, închideți ușa, ca să nu poată fugi în casă, dacă vă scapă.

I.1. Program
1. Pregătire: scoateți din baie, din cadă și de pe lângă cadă orice obiecte care ar putea fi luate, lovite sau dărâmate de câine, mai ales sticle care l-ar putea chiar răni dacă se sparg. Cumpărați un covoraș antiderapant care va sta în cadă de fiecare dată când e câinele acolo, ca să nu alunece. Aveți mereu un prosop la îndemână cu care să-l ștergeți. Asigurați-vă că apa e călâie, nu fierbinte și nu rece. Pieptănați câinele înainte de baie, pentru a înlătura mizeriile și a descâlci blana, dacă e cazul.
2. Duceți câinele des in baie, închideți ușa și dați-i o recompensă. Se va obișnui să fie relaxat și chiar vesel în baie. Dați drumul apei să curgă, ca să se obișnuiască cu zgomotul.
3. După ce intră în baie fără probleme, duceți-l în cada în care ați pus deja covorașul antiderapant; este mai bine să nu-l lasați să sară singur în cadă pentru a nu se lovi, ci să-l ajutați să urce. Odată ajuns acolo, dați-i din nou recompense, fără jucării însă, vrem să fie calm.
4. După ce intră și stă în cadă fără probleme, și mângâiați-l cu mâna udă, eventual chiar picurați câteva picături de apă pe el. Recompensați-l daca e calm.
5. Obișnuiți-l să fie atins și șters de prosop cât e uscat; în acest stadiu poate să încerce să-l și muște, în joacă, dacă vrea.
6. Duceți-l în cadă și dați drumul la apă, eventual lăsând cada să se umple câțiva centimetri. Udați-l din nou ușor cu mâna.
7. Puteți acum începe să-l spălați, însă fără șampon și terminați cât de repede puteți; câinele va încerca, poate să se joace, să muște furtunul, mâinile, etc., nu-i dați atenție, continuați să faceți ceea ce făceați; dacă e foarte insistent, îi puteți spune un ”Nu”, atenție însă să nu-l speriați. Nu-l bruscați și fiți mereu atenți la ceea ce faceți, nu-l trageți/împingeți, dacă asta îl va dezechilibra. Nu lăsați apa să-i ajungă în urechi sau în ochi; dacă vreți să-l spălați și pe față, mai bine folosiți o cârpă umedă, nu turnați apă direct; țineți mereu o mână pe el, ca să nu plece și să nu se scuture.
8. Încercați să-l țineți în cadă în timp ce-l ștergeți cu prosopul; aproape toți cățeii vor încerca să-l muște, purtați-vă neutru, scoateți prosopul din gura lui fără a trage de acesta, apoi continuați să-l ștergeți. Nu faceți mișcări bruște și încercați mereu să țineți ”contră” cu mâna liberă când îl ștergeți, ca să nu simtă că îl dezechilibrați.
9. Dacă vreți să spălați câinele cu șampon mai târziu, folosiți doar unul destinat câinilor.
10. Puteți spune de acum o comandă precum ”hai la baie” înainte de a merge, pentru ca, pe viitor, să puteți trimite câinele fără să fie nevoie să-l forțați. Nu faceți asta însă decât după ce câinele acceptă baia; dacă e o experiență negativă pentru el, va fugi când va auzi cuvântul ”baie”.

          II. Corpuri de apă

Câinele obișnuit de acasă cu baia va fi mai ușor de convins să intre în apă. Spre deosebire de baie însă, intrarea într-un lac sau într-un râu vine cu câteva riscuri suplimentare, iar pregătirea trebuie făcută mult mai temeinic.


II.1. Pregătire
Trebuie să fiți oricând pregătiți să intrați în apă și să ajutați câinele, dacă este cazul, chiar și doar aruncând o lesă pe care acesta s-o prindă. Câinii sunt înotători buni, dar un curent puternic poate să facă probleme mari, mai ales când câinele e deja obosit și nu are experiență.
O idee bună ar fi să-i luați o vestă de salvare, cel puțin la început.
Evident, trebuie ținut cont de nivelul fiecărui câine: un câine începător va fi dus în pârâuri, în vreme ce un bun înotător poate intra în răuri sau lacuri.
Alegeți doar locuri în care apa nu este contaminată, nu există cioburi, animale moarte, gunoaie, undițe sau alte obiecte periculoase pe mal și în apă.

II.2. Program
1. Alegeți un loc unde câinele poate intra în apă dar, mai important, de unde să poată ieși singur, ca un mal lin sau un ponton, posibil chiar într-o piscină. Dacă este nevoie, obișnuiți întâi câinele să meargă pe suprafețe alunecoase și/sau să coboare și să urce scări.
2. Orice ați face, nu forțați câinele să intre; dacă dă semne clare că s-a obișnuit și că-i face plăcere, s-ar putea să nu-l deranjeze, la început însă e foarte important să știe că are de ales.
3. Pentru început, jucați-vă cu câinele cu o jucărie în apropierea apei și apropiați-vă tot mai mult de aceasta.
4. Dacă aveți posibilitatea, lucrați întâi într-o piscină, chiar una mică, de copii; umpleți-o doar puțin și lăsați câinele să descopere apa; îi va fi de ajutor dacă mai este cineva înăuntru cu care să se joace.
5. După ce acceptă să stea lângă un corp de apă ales corespunzător, intrați în apă, de preferat aduceți încă un alt câine care să intre și el în apă și să-l ajute pe al dv. Atrageți câinele să intre, ademenindu-l cu o jucărie sau cu încurajări.
6. Imediat cum intră în apă, mergeți spre el și încurajați-l să iasă. După ce a ieșit, lăudați-l și încercați să-l faceți să intre din nou. Este mult mai bine să intre de 10 ori în apă și să stea câte 30 de secunde, decât să intre o dată și să stea 5 minute, poate să obosească și să se sperie. Dacă e mic, ajutați-l ținând mâna sub el, până când începe să înoate singur, apoi luați mâna.
7. În acest moment, puteți încerca să-l faceți să aporteze ceva din apă. E important, pentru că e bine să aibă un scop pentru care intră în apă.
8. Legat de punctul anterior, eu prefer un câine care nu intră în apă deloc, decât dacă stăpânul îl trimite să aporteze ceva sau dacă intră și acesta. E o măsură de siguranță pentru câinii cărora le place mult să înoate și care ar sări în orice baltă. În acest scop, când intră primele dăți în apă, încercați să-l chemați/ademeniți să iasă afară, ca să se obișnuiască să vă asculte. Țineți-l în lesă până când ajungeți lângă apă și nu-l lăsați să intre decât când e calm și doar după ce îi dați o comandă. Lucrați cu el așa de multe ori, ca să înțeleagă că trebuie să aștepte să fie trimis, nu să se ducă singur.
9. Asigurați-vă că nu e prea obosit, mai bine opriți-vă din timp decât să riscați. O experiență negativă ca oboseala și neputința în apă apărută la început poate distruge încrederea unui câine în propriile abilități. Apa îl va răcori foarte eficient și poate să nu realizeze nici el la început cât de obosit este.

II.3. Poziția corectă în apă
După ce intră fără probleme în apă, e momentul să învățați câinele cum să înoate corect, în cazul în care nu reușește singur. Este important să aibă o poziție orizontală în apă. Cât timp e în poziție verticală, câinele încearcă să se ”apuce” de ”marginea” apei și să se tragă afară, ceea ce face ca înaintarea lui să fie ineficientă.

Câinele înoată corect/bine atunci când:
• nu face valuri și spumă;
• spatele e aproape paralel cu suprafața apei;
• labele nu ies deloc deasupra apei;
• bărbia e doar puțin deasupra apei sau chiar ușor în apă;
• mișcarea de înaintare e cursivă, nu în hopuri, câinele nu se ”oprește” când retrage picioarele.

Unii câini își dezvoltă tehnica imediat, alții însă au nevoie de puțin ajutor. Intrați în apă cu o jucărie, pe care o țineți în fața câinelui și încurajați-l să vină s-o ia. Va prinde viteză mai mare și va sta automat mai orizontal. O vestă de salvare îl va ajuta să plutească și să se concentreze pe avansare.


Articole legate de subiect:
Teama de suprafeţe alunecoase
Câinele pe scări
Condiționarea clasică
Condiționarea operantă
Principii de bază în dresaj

 
Home - Dresaj - Vreau câine! - Psihologie canină - Informaţii diverse - Media - Știri - Guestbook - Contact - Forum
by Lizzart