„Dresajul bun se face prin joacă” - Hediger
  Dresaj prin joacă
       
Nume
  Home          
  Mail
  Hartă           antispam
  Contact           Cod: 
  www.dresajprinjoaca.ro        
  Dresaj Vreau câine! Psihologie canină Informaţii diverse        Media

        Știri         Forum
 
dresaj prin joaca
  Meniu

Home

Hartă

Dresaj

Vreau câine!

Psihologie canină

Informaţii diverse

Media

Știri

Contact

Forum


Câinele roade
Articol scris de hemu-ha


Rosul și distrugerea obiectelor sunt 2 dintre cele mai mari și costisitoare probleme pe care ni le aduce un câine. Articolul de față va trata în principal problema rosului, distrugerile vin, de cele mai multe ori, după ce câinele a prins un obicei prost de a roade.

Vreau să spun de la început faptul că, dacă certăm câinele pentru că a ros sau distrus ceva, fără însă să-l fi prins asupra faptului, câinele nu va înțelege de ce e certat; corecția nu are sens decât dacă îl surprindem făcând ceva greșit, un articol care arată asta.


         I. Beneficii
Poate surprinde pe mulți, însă rosul este o activitate perfect normală și chiar necesară pentru un pui, îi oferă stimulare și un mod de a-și explora lumea, are beneficii psihologice, metabolice și digestive.

Sigur că e o diferență mare între a oferi puiului o jucărie de ros și a-l lăsa să roadă canapeaua, însă pentru el cele 2 sunt identice, totul este o posibilă jucărie de ros. E datoria noastră să fim consecvenți și să învățăm câinele ce are voie să roadă și ce nu.


         II. Motive pentru care roade
Din cauza beneficiilor, rosul e o activitate preferată de foarte mulți câini atunci când nu au ce face sau când nu se simt bine. Câteva motive generale pentru care câinele roade țin de frică, frustrare, control slab al pornirilor lui, plictiseală sau boală.
II.1. Anxietatea de separație (suferă că rămâne singur) e cea mai frecventă cauză pentru care puiul roade. În acest caz, câinele va roade în special ușa, tocul ușii, tocul ferestrei sau covorul și obiectele apropiate de acestea.
II.2. Frustrarea este o altă cauză des întâlnită la câinele care roade. Frustrarea poate veni din faptul că e închis, vede alți câini sau copii jucându-se și nu ajunge la ei sau e legat. Câinele adult poate fi chiar agresiv în această situație.
II.3. Plictiseala e un alt motiv pentru care câinele roade.
II.4. Atragerea atenției stăpânului poate fi efectuată foarte ușor când câinele roade ceva, pentru că învață repede că imediat venim la el și încercăm să-l oprim, ca să nu strice obiectul. Evident, plistiseala joacă un rol și aici.
II.5. Lipsa de mișcare duce des la un câine care roade sau distruge obiecte, pentru a simți că face ceva.
II.6. Schimbarea dinților poate face puiul să roadă mai mult și mai des decât până atunci, posibil pentru că îi oferă un confort.
II.7. Frica de furtună sau mai specific de tunet poate face câinele să roadă, pentru că îi poate oferi un confort. În acest caz, câinele în general roade și zgârie ușa, pereții și podeaua.
II.8. Boala poate fi un motiv pentru care câinele roade. Un caz special: se întâmplă uneori ca un băț să rămână blocat în gura câinelui, iar acesta să nu poată să-l scoată. Câinele va încerca să muște, inclusiv pe noi, încercând să atingă bățul și se va purta relativ neliniștit.
II.9. Controlul slab al impulsurilor va face câinele să nu se poată abține când e speriat, frustrat sau plictisit și să roadă. Deși e ultimul motiv în listă, poate afecta sau cauza mai multe dintre celelalte motive.


         III. Program de prevenire
Cel mai important lucru de reținut este că prevenția și controlul bine efectuat vor învăța orice câine ce obiecte are și nu are voie să roadă. Dacă însă permitem câinelui să deprindă un obicei din a roade, va fi extrem de greu să-l aducem pe calea corectă.
III.1. Ordine în casă: foarte important este să ascundem tot și orice ar putea atrage interesul câinelui. Orice am face nu va fi de ajuns, tot va gasi el ceva de ros, dar putem avea grijă să nu lăsăm pantofi pe jos, haine, gunoi în camera în care e el, pungi, șervețele, cabluri, scaune și mobilier ce pot fi mutate ușor din camera câinelui, obiecte pe masa la care poate ajunge, nici măcar haine în cuier, dacă ajunge la ele, telecomenzi, ghiozdane, etc.
Măsurile sunt temporare, până când reușim să învățăm câinele ce are voie să roadă și până când crește suficient și se poate controla.
III.2. Supraveghere: pentru început, cățelul ar trebui să nu fie lăsat singur prin casă nesupravegheat, ca să putem intervi imediat cum îl vedem că roade și să nu aibă timp să învețe obiceiul. Când rămâne nesupravegheat, cel mai bine este să fie închis undeva, de exemplu în cușcă sau într-o cameră, unde să aibă jucării de ros.
Pasul acesta e folositor și ca să învățăm câinele unde să-și facă nevoile.
III.3. Socializare și mișcare: extrem de important nu doar ca să nu roadă este să oferim puiul stimulare socială, joacă, plimbări, explorări, oportunitatea de a alerga, poate după o minge sau cu noi ori cu alți câini, etc. și să reducem șansele de a avea un câine fricos sau care să sufere de anxietate. Bine efectuate, acestea ne pot ajuta să eliminăm 7 din cele 9 motive de mai sus pentru care câinele roade. Dacă nu îi oferim minimul din ceea ce îi trebuie, nu avem cum să obținem un câine echilibrat.
III.4. Problemele medicale pot determina câinele să roadă, mai ales dacă are loc și coprofagia.
III.5. Jucării de ros: legat strâns de III.3, câinele are nevoie de jucării pe care să le poată roade. Acestea trebuie să fie interesante, rezistente, posibil cu mirosul stăpânului pe ele, mai ales dacă veți lăsa câinele singur.
Pot fi Kong, oase (normale sau cele pe care le găsiți la cabinetele veterinare), funii, etc., însă preferabil nu aceleași jucării cu care vă jucați cu el. În plus, nu trebuie să fie ceva ce seamănă cu obiecte pe care nu are voie să le roadă; de exemplu, nu-i dați un pantof vechi să-l roadă, pentru că nu va face distincția dintre acesta și pantofii noi.
Aveți grijă să nu există piese ce pot fi desprinse și înghițite ușor.
III.6. Schimbarea jucăriilor: lăsați-i câteva jucării pe jos pe care să le roadă timp de câteva zile, apoi adunați-le, ascundeți-le și oferiți-i altele; în câteva zile, le puteți schimba din nou. Ideea este să nu se plictisească având mereu aceleași jucării.
III.7. Substanțe cu gust urât pot fi puse pe mobilă, scaune, etc. pe care câinele le roade cât nu sunteți acasă. Există mai multe produse de acest tip, cel mai util mi se pare a fi uleiul de mentă, cu avantajul că mirosul mentei nu e foarte deranjant pentru noi.


         IV. Program de control (cum oprim cățelul când roade)
După ce am stabilit cele 7 puncte de mai sus, putem învăța efectiv cățelul ce anume are voie să roadă și ce nu. Socializarea corectă, joaca și jucăriile de ros sunt esențiale pentru a reuși mai departe.
IV.1. Ofertă: evident, învățăm întâi cățelul că poate roade jucăriile lui și îi lăsăm suficient de multe la discreție.
IV.2. Redirecționare: când cățelul roade ceva ce nu are voie, să spunem un pantof, trebuie imediat să-i oferim o jucărie pe care are voie s-o roadă, încercând să-i atragem atenția asupra acesteia. Dacă nu reușim, încercăm cu o jucărie mai bună, poate una care chițăie, o mișcăm prin fața cățelului, o aruncăm, etc. Dacă tot nu putem opri cățelul să roadă, îi scoatem pantoful din gură fără ceartă sau explicații și îi oferim jucăria lui; probabil se va înfige din nou în pantof, iar noi repetăm, îi scoatem obiectul din gură și-i oferim jucăria. În cele din urmă, cățelul va realiza că nu are sens să tot încerce și va accepta jucăria lui.
IV.3. Evitare: Dacă puiul începe să facă obsesie pentru un anumit obiect care nu poate fi mutat (mobilă), putem să nu mai lăsăm câinele în încăperea respectivă până când nu avem un control mai bun asupra lui.
IV.4. A furat obiectul: în cazul în care câinele fuge cu obiectul în gură, NU fugim după el ca să-l recuperăm, deoarece asta îi va da impresia că e un joc distractiv. În schimb, încercăm să-i atragem atenția cu o jucărie, poate chiar îl chemăm la noi, fugim noi de el. Când reușim, cumva, să apucăm obiectul, nu forțăm câinele să-l lase, ci oferim jucăria la schimb, poate o aruncăm, etc. sau oferim ceva mai interesant (poate mâncare).
Imediat cum recuperăm obiectul, continuăm să ne jucăm cu cățelul chiar mai intens ca înainte: mesajul să fie că, dacă lasă obiectul când îi oferim noi altceva (sau, mai târziu, când îi spunem să ”lase”), joaca va continua. Dacă ne oprim imediat cum recuperăm obiectul furat, câinele îl va ceda mai greu data viitoare.
După câteva secunde de joacă, ascundem obiectul și ne asigurăm că puiul nu mai poate ajunge la el în viitor.
IV.5. Dresaj de bază: câteva comenzi, în special ”aici”, pot face minumi, vor face câinele să fie mult mai cooperant cu noi (deci poate acum ascultă mai repede când îi spunem să lase un anumit obiect), să aibă încredere că ne ocupăm de el și îl pot ajuta să aibă control mai bun asupra emoțiilor lui. Comanda ”aici” poate fi foarte utilă când câinele decide să fugă cu un obiect.
IV.6. Comanda ”lasă” nu își are locul decât după ce câinele a trecut deja prin punctele anterioare; dacă nu vă jucați destul cu el și nu-l socializați suficient, ”lasă” nu va fi corectă față de el; dacă nu are dresajul de bază format, comanda ar putea fi destul de dificilă.
Pentru a-l învăța comanda, la început oferiți câinelui o jucărie mai puțin interesantă, spuneți ”lasă” și oferiți-i imediat mâncare sub nas, s-o simtă (sau orice altceva îi place, singura condiție e să fie mai interesant pentru el decât jucăria pe care o are deja); dacă e nevoie, așteptați-l și încurajați-l, nu are de unde să știe ce vreți de la el, dar până la urmă va lăsa jucăria. Repetați joaca asta de câteva ori, iar când începe să se prindă și să dea drumul repede când aude comanda, puteți începe să-i oferiți altă jucărie, nu mâncare, la schimb.
Nu vă grăbiți cu un câine tânăr, tratați comanda ca pe o joacă, folosiți-o doar când ceea ce aveți în mână e mai interesant decât ce are el deja, nu când a cules ceva de pe jos sau când fuge liber cu ceva în gură și știți că nu va asculta. Lucrați cu răbdare și câinele va deveni tot mai eficient și va asculta tot mai bine.
IV.7. Corecții: în cazul unui pui, nu recomand corecții în afară de a-l da afară din cameră, iar asta doar dacă restul metodelor de mai sus nu au funcționat și doar dacă e un câine exersat fizic și intelectual.
Nu recomand deloc lovitul cu ziarul sau cu mâna, indiferent de vârstă.
Nu înseamnă că un pui nu poate fi corectat, ci că ar trebui corectat, dacă e cazul, de cineva care să știe bine ce face. Corecțiile aplicate eronat când câinele roade sunt cele care îl fac cel mai des să-și piardă încrederea în stăpân sau chiar să devină agresiv, pentru că e un punct la care noi nu putem renunța, nu-l putem lăsa să distrugă obiecte prin casă, așa că îl corectăm des, sperând să rezolvăm problema.
În plus, mai amintesc o dată, câinele nu trebuie corectat dacă nu a fost prins asupra faptului, vezi articol.


         V. Cum oprim câinele adult care roade
Evident trebuie început cu programele de prevenire și de control de mai sus.
Motivele pentru care un adult roade sunt aceleași de mai sus, cu diferențele că pentru un adult probabil e deja obicei și că, fiind adult, corecțiile folosite exagerat pot face câinele competitiv, dacă o vede ca o joacă și chiar agresiv, dacă o vede ca altceva.

Teoretic, reabilitarea adulților se face după exact același program ca mai sus (III și IV), cu accent mai mare pe rezolvarea problemelor care cauzează rosul, în special lipsa de exerciții, dar și frica de furtună, anxietatea de separație, frustrarea, controlul deficitar, plictiseala sau vreo boală, acolo unde este cazul.
De multe ori, dacă remediem aceste probleme, rosul dispare de la sine.

Articole legate de subiect:

Câinele sapă
Corecția întârziată
Condiționarea clasică
Condiționarea operantă
Principii de bază în dresaj

 
Home - Dresaj - Vreau câine! - Psihologie canină - Informaţii diverse - Media - Știri - Guestbook - Contact - Forum
by Lizzart