„Dresajul bun se face prin joacă” - Hediger
  Dresaj prin joacă
       
Nume
  Home          
  Mail
  Hartă           antispam
  Contact           Cod: 
  www.dresajprinjoaca.ro        
  Dresaj Vreau câine! Psihologie canină Informaţii diverse        Media

        Știri         Forum
 
dresaj prin joaca
  Meniu

Home

Hartă

Dresaj

Vreau câine!

Psihologie canină

Informaţii diverse

Media

Știri

Contact

Forum


Câinele sapă
Articol scris de hemu-ha


Deși pe noi are darul de a enerva, săpatul este un comportament normal și sănătos pentru dezvoltarea unui câine.
Săpatul este un comportament genetic care, însă, place aproape tuturor câinilor care îl încearcă, ceea ce-l face extrem de greu de stins. Din acest motiv, este important să găsim întâi cauza sau cauzele pentru care câinele sapă, dezobișnuirea va depinde de ele.

Vreau să notez de la început faptul că nu obținem nimic dacă arătăm câinelui groapa făcută și îl certăm după fapt, nu va înțelege motivul pentru care e certat; am scris un articol care arată asta.


         I. Cine sapă
Unele rase sunt, de regulă, mai predispuse, adică încep să sape repede, fără a avea nevoie de un stimul puternic și le face plăcere deosebită. Exemple de astfel de rase sunt, în primul rând, terrierii, selectați de-a lungul timpului să intre în vizuina vânatului, apoi câinii de vânătoare.
În plus, câinii care sunt mai activi sapă mai des decât cei liniștiți.


         II. De ce sapă
Stabilirea motivului pentru care un câine sapă este primul pas spre a rezolva problema. Motivul poate fi observat în modul cum sapă, dacă o face doar când e cineva în preajmă sau doar când e singur, sau în locația în care sapă.
II.1. Instinctul de pradă: insectele, viermii, cârtițele, etc. pot trezi în câine instinctul care îi va spune să prindă animalul în cauză.
II.2. Plăcere: puii sapă deoarece se pare că le place gustul rădăcinilor și al pământului proaspăt. Există și mulți câini adulți care, odată ce descoperă actul de a săpa, o fac din plăcere, fără vreun alt motiv aparent.
II.3. Ascunde mâncarea: unii câini sapă și ascund în găuri mâncare, în special oase, pe care apoi le pot dezgropa, asta însă se întâmplă rar. Lupii ascund mâncarea, apoi urinează peste (Harrington 1981), ceva ce câinii nu fac.
II.4. Scăpare: câinele poate săpa pentru că vrea să iasă din curte, vrea să exploreze sau să se joace cu alți câini de afară.
II.5. Frustrare: un motiv des întâlnit pentru săpat este frustrarea. Aceasta poate avea, la rândul ei, mai multe cauze, printre care plictiseala, lipsa de activitate a câinelui, prezența altor câini în stradă, dorința de explorare, etc.
II.6. Anxietate: câinele care suferă de anxietate de separare poate săpa ca să iasă din starea aceasta sau ca să-și caute stăpânii.
II.7. Răcoare: în special vara, câinii sapă pentru a ajunge la pământul umed și a se răcori.
II.8. Cuib: femelele pot săpa o groapă pentru că vor avea pui în curând.
II.9. Atenție: unii câini sapă pentru că vor atenție din partea stăpânului, chiar dacă e vorba de corecții.


         III. Importanța locației
Cum am amintit deja, locul unde sapă ne poate spune motivul pentru care câinele sapă.
• dacă sapă la baza gardului sau a porții, e posibil să vrea să iasă afară (II.4. Scăpare);
• dacă sapă doar când e cineva cu el, poate fi vorba de atragerea atenției (II.9. Atenție);
• dacă sapă vara, la baza clădirii, unui pom sau a unui tufiș, caută un loc răcoros (II.7. Răcoare);
• dacă sapă doar când trec alți câini prin dreptul gardului, poate fi vorba de frustrare (II.5. Frustrare).

         IV. Program
Deși abordarea noastră trebuie adaptată motivului pentru care câinele sapă, uneori nu e vorba despre un singur motiv, ci mai multe. În plus, există câteva lucruri care vor ajuta câinele, indiferent de motivul inițial. Chiar după ce scăpăm de cauzele evidente, câinele poate să continue să sape pentru că îi face plăcere.
IV.1. Oferim câinelui atenție sporită, îl scoatem la plimbări, ne jucăm, lucrăm comenzi, îl obosim bine și-i lăsăm jucării de ros prin curte.
IV.2. Dacă îngroapă oasele, nu-i mai dăm oase decât dacă e supravegheat.
IV.3. Până când reușim să-l dezobișnuim, poate fi util să-l ținem închis cât e singur, poate în casă, ca să nu aibă ocazia să mai sape între timp.
IV.4. Dacă sapă pentru că rămâne singur, încercăm să-l învățăm întâi să fie relaxat cât e singur (subiect pentru un alt articol). Dacă este posibil, un alt câine poate fi benefic, poate diminua sau chiar elimina problema săpatului.
IV.5. Dacă sapă pentru că e cald, trebuie să aibă mereu apă de băut, să-i facem un loc cu umbră unde poate să stea, poate chiar să-i oferim o piscină mică sau o cadă cu apă în care să se poată răcori.
IV.6. Câinele trebuie să aibă o cușcă unde să poate sta iarna sau unde să fete, dacă e cazul.
IV.7. Puteți încerca să redirecționați câinele spre altceva, de exemplu spre o minge, va merge mai ales cu puii.
IV.8. Construiți o zonă specială pentru săpat, de 2 metri pătrați, eventual umplută cu nisip, ca să-i fie mai ușor să sape; îngropați o jucărie acolo și lăsați câinele s-o descopere sau chiar ajutați-l. Ideea este să oferim câinelui un mod de a săpa care nu distruge restul curții, concomitent însă îl descurajăm să sape în orice altă parte.

         V. Metode mai drastice
Cele de mai sus sunt baza, de multe ori însă nu sunt suficiente pentru a opri câinele din săpat. Cele ce urmează sunt metode mai greu de implementat, unele pot chiar avea consecințe negative și nu le recomand decât în cazuri extreme, dar consider că e bine să fie notate.
De regulă, corecțiile din lesă sunt foarte dificil de aplicat în aceste cazuri, însă există alte moduri prin care putem corecta câinele. Cele mai indicate sunt cele în care corecția pare că vine din actul de a săpa în sine, adică nu pare că suntem implicați noi, altfel câinele poate înțelege că noi îl corectăm și poate săpa doar când e singur.
V.1. Mulți vor înceta să sape atunci când înțeleg că nu vă face plăcere, pentru asta însă trebuie să audă ”nu” imediat cum încep să sape.
Dezavantajul este că, dacă e un câine care nu are parte de multă atenție, poate învăța să sape tocmai ca să fie certat. Din acest motiv, aplicați metoda doar după ce îi asigurați stimularea mentală necesară.
V.2. Puteți îngropa pietre sau plasa în locurile unde câinele sapă regulat, îl vor descuraja să mai sape acolo și-l vor ajuta să sape doar în zona specială de mai sus. În plus, câinele trebuie întrerupt imediat cum începe să sape în altă parte a curții și redirecționat spre locul cu nisip.
Dezavantajul este că se poate chiar răni săpând și lovind pietrele și sârma. Recomand această metodă în cazul câinilor care sapă ca să iasă din curte, unde viața lor poate fi în pericol: puneți plasa la baza gardului și îngropați-o în pământ.
V.3. Puteți pune fecalele câinelui în gropile săpate de el, cei mai mulți nu vor mai săpa acolo. În loc de fecale, puteți folosi orice are un miros care nu place câinelui (vezi și punctul 6 pentru asta).
V.4. Puteți îngropa baloane în pământ, pe care câinele le va sparge și se va speria.
Dezavantajul evident este că speriem câinele și putem crea alte probleme.
V.5. Mulți câini se sperie dacă sunt udați cu furtunul, puteți face asta imediat cum începe să sape.
Dezavantajul este că poate să înceapă să se sperie de orice înseamnă apă, inclusiv dacă vă vede cu o cană în mână.
V.6. Puteți asocia săpatul cu ceva neplăcut, de exemplu cu zgomotul unei cutii metalice aruncate lângă câine imediat cum acesta începe să sape. Puteți pune și un miros specific în cutie, de exemplu ulei de mentă, care va fi asociat cu zgomotul. Pe viitor, prezența mirosului poate opri câinele să mai sape, de teama zgomotului cu care a fost acesta asociat.
Dezavantajul este că efectiv învățăm câinele să se teamă de zgomote și de un anumit miros, care se pot transfera și în alte locuri.
V.7. În fine, există dispozitive electronice care curentează câinele când acesta se apropie de o anumită zonă.
Dezavantajele sunt multe aici, de la o sperietură prea mare pentru câine, la situația în care câinele asociază corecția cu altceva; deși ambele sunt probleme de dresaj, veți avea nevoie de cineva care să știe cum să le evite.


Articole legate de subiect:
Câinele roade
Corecția întârziată
Condiționarea clasică
Condiționarea operantă
Principii de bază în dresaj

 
Home - Dresaj - Vreau câine! - Psihologie canină - Informaţii diverse - Media - Știri - Guestbook - Contact - Forum
by Lizzart