It is currently Fri Jan 19, 2018 9:32 pm
Post new topic Reply to topic  [ 13 posts ]  Go to page 1, 2  Next
 Câinele pe scări 
Author Message
Admin
User avatar

Joined: Tue May 12, 2009 4:42 pm
Posts: 231
Location: Bucuresti
Post Câinele pe scări
Articolul pe site:
http://www.dresajprinjoaca.ro/dresaj/scari.php

Câinele pe scări
Articol scris de hemu-ha

Frica de scări poate avea mai multe origini:

* probleme medicale (dureri de oase),
* lipsa abilităţilor de coordonare şi a forţei muşchilor la pui, împreună cu (sau fără) teama de înălţimi,
* câinele adult care nu a interacţionat cu scări cât era mic, împreună cu (sau fără) teama de înălţimi.

Probleme medicale
Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi e să excludeţi problemele medicale, faceţi o vizită veterinarului. Poate să nu pară important, dar câinele care are probleme de schelet sau cu muşchii poate avea dureri când încearcă să urce scările (sau să sară, alerge, etc.) şi poate astfel să ezite. Nu încercaţi altceva până când nu aţi eliminat această posibilitate.
Câinii din această categorie pot să nu arate clar frică sau lipsă de coordonare.

Obişnuirea puiului cu treptele
Puiul care încă nu are control bun asupra muşchilor şi/sau are încă muşchii nedezvoltaţi se poate speria în faţa scărilor, din lipsă de încredere în propriile forţe. Programul de mai jos se adresează în special puiului proaspăt venit în casa dv, dar este bun şi pentru cei care au arătat deja frică în prezenţa scărilor.
Trebuie început cu precizarea că urcatul şi coborârea scărilor nu trebuie efectuate des, ci doar cât să obişnuiţi căţelul cu ele, mersul pe scări poate cauza probleme de schelet căţelului tânăr; asta însă nu înseamnă că nu ar trebui să încerce să urce trepte decât după 1 an. Dacă se întâmplă asta, poate să se sperie când le vede pentru prima oară şi puteţi avea mult de muncă pentru a-i da încrederea că poate reuşi.

Puiul neobişnuit cu treptele va avea mişcări ezitante şi poate arăta semne de frică la început. La fel de bine însă, ar putea să o ia la fugă pe scări, încercând să scape de situaţie.

Program
Cu antrenament, puiul îşi va dezvolta coordonarea şi forţa care-i lipsesc şi problema va dispărea (dacă există), inclusiv teama de înălţimi. Atitudinea dv pe parcurs şi modul cum îi prezentaţi situaţia vor influenţa rezultatul final. Certurile, bătăile şi constrângerile nu au ce căuta în acest stadiu, căţelul trebuie încurajat.
1. Obişnuiţi puiul să sară peste diverse obiecte mici prin casă, în timp ce vă jucaţi; puteţi folosi o pătura, o creangă, o cutie, un prag de uşă, etc., dar nu de dimensiuni prea mari.
2. Căutaţi zone denivelate (sau creaţi-le prin casă, folosind cartoane sau plăci de lemn) şi încurajaţi puiul să meargă pe acestea, atât în sus cât şi în jos.
3. Pe cât se poate, obişnuiţi-l să meargă pe diverse suprafeţe ca: beton, parchet (laminat şi nelaminat), gresie (de interior şi de exterior), linoleum, pământ, noroi, nisip, gheaţă, etc. Căutaţi scări mai puţin abrupte (cu treptele mai subţiri), de exemplu cele externe de la clădiri de birouri, şcoli, etc. Puneţi lemne sau cărămizi în dreptul primei trepte, pentru a o face mai subţire (sau pentru a o împărţi în 2 trepte) şi încercaţi aşa paşii de mai jos. O altă idee ar fi să puneţi un covor pe primele trepte (sau pe toate), care să înceapă de la podea; va oferi câinelui ajutor la tracţiune şi încredere, pentru că deja a mers pe covor pe podea. Un alt câine care urcă fără probleme poate fi şi el de ajutor.
4. Prindeţi lesa puiului (de zgardă sau ham), luaţi-l pe sus şi puneţi-l pe treapta cea mai de sus. Lesa are doar rol de susţinere, pentru cazul în care ar cădea.
5. Încurajaţi-l să vă urmeze în sus, ademenindu-l cu mâncare, jucării sau vorbe. Nu vă îndepărtaţi mult de scară, staţi aproape de căţel. Nu-l trageţi cu lesa, singurul ei rol este să prevină o cădere a puiului, nu să-l constrângă să vină.
6. Dacă au trecut 30 de secunde iar puiul tot nu a păşit, îndepărtaţi-vă de el, preferabil undeva unde să nu vă vadă, dar să rămâneţi totuşi aproape de el.
7. După ce face pasul, lăudaţi-l şi jucaţi-vă cu el.
8. Problema este rezolvată doar atunci când căţelul nu mai arată nicio ezitare, până atunci trebuie să mai lucraţi. După ce ajungeţi acolo, puteţi treceţi la câte 2 trepte, apoi 3, etc.
9. Acum puteţi proceda exact la fel pentru a-l învăţa să coboare: puneţi-l pe treapta cea mai de jos şi urmaţi paşii, fără să-i săriţi.
10. Urcatul şi coborârea scărilor sunt două lucruri diferite; chiar dacă urcă fără probleme, nu înseamnă că va şti să coboare la fel.

Frica de scări
Teama de înălţimi se declanşează, în general, când câinele se află prima oară undeva la înălţime (pe masă, merge pe un buştean sau pe scări) şi cade sau se răneşte. Câinii adulţi care nu au fost expuşi deloc scărilor cât erau pui pot avea şi ei frică de acestea. Reabilitarea acestei probleme uneori nu se poate face doar cu paşii expuşi mai sus, în special în cazul câinilor adulţi, dar cei mai mulţi câini răspund bine programului, mai ales dacă respectaţi regula 8 şi dacă porniţi cu sugestiile de la pasul 3. Ar putea să dureze mult până când câinele va face primul pas, dar cei mai mulţi răspund, într-un final.
Pentru câinii a căror frică e foarte rezistentă, există şi alte metode de a-i ajuta să-şi înfrângă teama, dar consider că acelea nu trebuie încercate decât în prezenţa unui specialist, există riscul real ca problema să se agraveze. Din acest motiv, nu le voi prezenta aici.

_________________
www.dresajprinjoaca.ro


Tue Dec 01, 2009 12:05 pm
Profile WWW

Joined: Thu Nov 11, 2010 11:03 pm
Posts: 9
Post Teama de scari
Buna ziua,

Am un golden retriever in varsta de 11 luni, care pana acum cateva zile era foarte energica si cooperanta, iar de vreo doua zile pare sa fi pierdut mult din energia anterioara si in special in casa e foarte apatica si retrasa.Pana acum,era suficient sa o provoc la joaca si imi raspundea imediat, ma urma oriunde m-as fi aflat in casa. In ultima perioada si-a diminuat subit interesul pentru joaca, mai ales cand suntem in casa.Tot in ultima perioada am constatat ca refuza sa urce scarile (se intinde in fata scarilor sau ramane nemiscata), in ciuda insistentelor mele.Cu toate astea n-am bruscat-o sau n-am fortat-o sa urce scarile, inclusiv n-am tras-o cu lesa pe scari.De asemenea, n-am agresat-o in toata perioada asta, chiar am incercat sa o ademenesc cu mancare.
Mentionez ca sunt foarte atasata de ea, o ingrijesc cu mare atentie si chiar ii permit sa doarma alaturi de mine.
Poate sa ma ajute cineva cu un sfat sau cu o explicatie despre cauzele care au dus la schimbarea comportamentului catelusei in zilele astea?
Va multumesc.

_________________
Lala - golden retriever


Thu Nov 11, 2010 11:37 pm
Profile
Admin
User avatar

Joined: Tue May 12, 2009 4:42 pm
Posts: 231
Location: Bucuresti
Post Re: Teama de scari
Bine ai venit !

Pentru inceput, am scris un articol pe tema asta care ar trebui sa te ajute:
viewtopic.php?f=32&t=60

Motivele pentru care se poarta asa pot fi mai multe. O vizita la medicul veterinar nu strica, caci exista anumite boli care o pot face sa se simta prost sau speriata. Sugerez asta pentru inceput, caci schimbarea ei de atitudine poate avea cauze medicale.

Cel mai probabil a avut o experienta negativa cu scarile (poate cand era singura). E la o varsta inca delicata, in care i se poate face frica de ceva ce nu o speria deloc inainte, incepand de la tunete, pana la o vaza care era mereu pe masa. Cel mai bine e sa lucrezi cu ea si s-o ajuti sa treaca peste, chiar daca ar putea sa-si revina singura in timp, articolul ar trebui sa te ajute.

_________________
www.dresajprinjoaca.ro


Fri Nov 12, 2010 2:15 am
Profile WWW

Joined: Thu Nov 11, 2010 11:03 pm
Posts: 9
Post Re: Câinele pe scări
Am fost si la medicul veterinar,deorece imi facuse si o indigestie in intervalul acesta de zile. Medicul veterinar spune ca nu ar trebui sa aiba nicio jena in ceea ce priveste urcatul scarilor. Ceea ce mi se pare interesant este ca scarile le coboara la fel ca inainte, la fel cum le urca si cele de la intrarea in bloc, dat atat. Totodata, ma uimeste comportamentul ei din cadrul cabinetului, fiind foarte familiara si jucausa cu medicul. Mai mult decat atat, mananca granulele pe care le primeste de la acesta in cadrul cabinetului cu o pofta de necrezut, iar acasa parca si-ar fi pierdut toatal apetitul.
Incerc sa-mi reconstitui in minte ce s-ar fi putut intampla in casa in intervalul acesta de zile, ce ar fi dus la schimbarea comportamentului cainelui...Este o catelusa foarte alintata si rasfatata atat de mine, cat si de sotul meu, nu inteleg ce i-ar fi putut produce schimbarea asta de comportament.
Ma gandesc sa o duc pentru vreo doua-trei zile la parintii mei, ei locuind la casa. Mi-e putin greu sa o ridic pe scari, patru nivele, si avand o greutate de 30 kg.
Credeti ca procedez bine?
Am citit articolul recomandat de dumneavoastra, la fel am si incercat sa procedez cu ea. Oricat ar fi de pofticioasa in general, nu vrea sa urce nici macar o scara pentru mancare si ramane intepenita unde o las. Cand am incercat sa ma ascund de ea, s-a uitat putin dupa mine, iar apoi era pregatita sa coboare inapoi scarile.
Sunt convinsa ca ceva o supara, dar simt ca aceasta situatie ma depaseste intrutotul.

Multumesc.

_________________
Lala - golden retriever


Fri Nov 12, 2010 12:23 pm
Profile

Joined: Thu Nov 11, 2010 11:03 pm
Posts: 9
Post Re: Câinele pe scări
E posibil sa asocieze casa cu locul in care i-a fost rau? Si daca da, ce masuri imi sugerati sa iau?

Multumesc!

_________________
Lala - golden retriever


Fri Nov 12, 2010 1:10 pm
Profile

Joined: Fri Nov 20, 2009 11:10 pm
Posts: 84
Post Re: Câinele pe scări
Evrika, problema catelului tau o reprezinta faptul ca a intrat in ce-a de-a doua perioada de imprimare a fricii. In perioada asta unii caini, au reactii de teama/frica fata de lucruri de care pana acum nu aveau o problema. Da-i timp si incurajeaz-o sa urce scarile momindo cu recompense sau cu o jucarie/mingie.


Fri Nov 12, 2010 5:16 pm
Profile

Joined: Thu Nov 11, 2010 11:03 pm
Posts: 9
Post Re: Câinele pe scări
Daca e asa cum spui, poate imi explici de ce scarile de la intrarea in bloc le urca?
Am dus-o la parintii mei de doua zile, unde am ramas si eu cu ea timp de o zi ca sa o observ. Am vazut ca este la fel de vesala si jucausa cum o stiam eu inainte si chiar ma provoca sa ma joc cu ea, lucru pe care nu-l mai facuse acasa in ultimele zile.
Iar daca nu imi pot momii catelusa cu mancare sa urce scarile, nimic nu o poate face sa le urce(poate doar un dresor). Credeti-ma!:)
Peste vreo doua zile o aduc acasa, sper sa uite pana atunci de orice a facut-o sa-i fie frica de scari sau de casa.
Va tin la curent cu eventualele schimbari si astept in continuare sugestiile specialistilor/proprietarilor de caini.
Va multumesc.

_________________
Lala - golden retriever


Sun Nov 14, 2010 2:46 pm
Profile
Admin
User avatar

Joined: Tue May 12, 2009 4:42 pm
Posts: 231
Location: Bucuresti
Post Re: Câinele pe scări
Alte trepte urca, in blocuri/locuri similare ? Daca nu, incepe de acolo si revino la blocul vostru dupa ce urca orice alte scari fara probleme.

E posibil sa socieze casa cu starea de rau; tot ce poti face aici e sa-i arati ca se insala, adica sa-i arati ca viata e roz :) (o provoci la joaca, te joci tu cu jucariile ei, te ascunzi de ea, etc., orice pare ca ii atrage atentia) Oricum, nu sta dupa ea prin casa sa vezi daca se simte bine si cum reactioneaza, grija exagerata o poate face suspicioasa. Comporta-te asa cum ai vrea sa se comporte ea. Imi imginez ca va fi dificil, dar asta are ea nevoie (daca "diagnosticul" e cel de sus).

Incearca sa vorbesti cu un dresor, sa nu fie ceva mai serios la mijloc. Dresorul ar putea chiar s-o forteze sa urce si astfel sa depaseasca momentul, nu iti recomand insa sa incerci si tu asta, daca nu reusesti, o poti speria mai rau ca pana acum.

Altfel, cu rabdare (deci fara nervi, smucituri, etc.) ar trebui sa-si revina, cand va vedea ca nu se intampla nimic rau cand urca treptele.

Au avut loc alte schimbari majore in mediul ei (casa) sau in jur care s-o afecteze ? Aveti vecini noi ?

_________________
www.dresajprinjoaca.ro


Sun Nov 14, 2010 11:42 pm
Profile WWW
User avatar

Joined: Wed May 20, 2009 9:01 am
Posts: 313
Location: Bucuresti
Post Re: Câinele pe scări
Nu stiu altii cum sunt... dar mi s-a intamplat si mie o asociere negativa, asa ca imi e foarte usor sa o inteleg pe labradorita .
Aveam 9 ani si eram cu parintii in masina, pe scurt, un accident, pana la urma ne-am oprit in santul de pe marginea soselei. Eu, singura fara centura...., am fost singura lovita, fractura de mandibula :( :) spitalizare 2 saptamani etc nasol.

Aproape 1 an nu m-am putut urca in masina cu tata, mi se facea fizic rau numai cand venea vorba sau incercam sa ma gandesc la asta. Mi s-a aplicat exact ce spune hemu-ha, parintii au avut tact 100%, nici nu si-au pus cenusa in cap, nici nu m-au fortat, incet-incet, intai plimbare cu alte masini, apoi iesiri scurte de tot cu ai mei, cu buna dispozitie, apoi un pic mai departe, la picnic, luand si pe prietena mea ca sa ma distraga. A trecut complet in 11-12 luni.

Si Arra a avut episoade din astea, exact dupa cum zic hemu-ha si Roni, si au trecut total.... au aparut altele, care au trecut si ele. Pe la 1 an de pilda, isi bagase in cap ca sunt ffffff periculosi stalpii metalici de la felinare sau de delimitare de pe strada. :ohmg:

La toate sfaturile bune pe care le-ai primit, as adauga: ia un prieten (caine, preferabil :) , dar nu neaparat ) care sa urce impreuna cu ea.


Mon Nov 15, 2010 8:37 am
Profile

Joined: Thu Nov 11, 2010 11:03 pm
Posts: 9
Post Re: Câinele pe scări
:-D Lissara, mi-ai inseninat ziua, iti multumesc.
Sincer, nu m-am gandit la asta si cred ca este o idee foarte buna. Maine o aduc pe Lala de la parintii mei si o sa procedez exact cu mi-ai recomandat.
Multumesc.
Keep in touch!

_________________
Lala - golden retriever


Mon Nov 15, 2010 11:06 am
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 13 posts ]  Go to page 1, 2  Next


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.