It is currently Fri Jan 19, 2018 9:29 pm
Post new topic Reply to topic  [ 17 posts ]  Go to page 1, 2  Next
 Corecţia întârziată 
Author Message
Admin
User avatar

Joined: Tue May 12, 2009 4:42 pm
Posts: 231
Location: Bucuresti
Post Corecţia întârziată
Articolul pe site:
http://www.dresajprinjoaca.ro/psihologi ... iedupa.php

Corecţia întârziată
Articol scris de hemu-ha

Deși subiectul acestui articol face parte din principiile condiționării operante și, ca atare, ar trebui inclus în acel articol, am ales să-l las independent, deoarece mi se pare suficient de important încât să merite tratat separat.

Una dintre metodele cel mai des folosite pentru a disciplina câinele şi a-l învăţa ce are şi ce nu are voie să facă este corecţia întârziată, după ce câinele a făcut deja prostia, fără să fi fost prins asupra faptului. Încep prin a spune de la început că metoda nu merge, dacă nu aţi prins câinele cu mâţa-n sac, nu mai puteţi face nimic, nu va înţelege de ce pedepsit.

Iată două astfel de comportamente şi corecţiile întârziate aplicate:

* Câinele se scapă în casă cât e singur; e certat când se întorc stăpânii, eventual băgat cu botul în ce a făcut;
* Câinele roade sau distruge ceva cât e singur; e certat când se întorc stăpânii, eventual băgat cu botul în mizerie.

Mai spun o dată, ca să nu fie niciun dubiu: metodele nu merg, iar în rarele momente când par să meargă, e doar o coincidenţă sau au mai fost alţi factori care au contribuit. De exemplu, dacă a ros canapeaua, poate şi-a tăiat limba şi nu ar mai încerca aşa ceva, dacă a mâncat din gunoi, poate a înghiţit ceva neplăcut şi nu s-a mai atins deloc de gunoi, etc., cu alte cuvinte, corecţia nu a avut niciun rol în a ajuta câinele să înveţe, a învăţat singur. Mai pe larg despre motivul exact pentru care nu merg corecțiile întârziate mai jos.

Există trei motive mari pentru care mulţi folosesc corecţia întârziată:

1. Ideea că metoda va merge, câinele va înţelege de ce e certat.
2. Nu pot corecta câinele la timp (câinele e singur mult timp acasă, de exemplu) şi nu pot să nu facă nimic.
3. Incapacitatea de a-şi controla furia când se întorc acasă şi câinele a distrus canapeaua.

Niciunul dintre motive nu este valabil. Al doilea motiv poate veni cu probleme mai adânci; dacă nu avem timp suficient să ne ocupăm de câine (ca durată şi calitate, alergarea prin ţarc nu se compară cu joaca alături de stăpân), nicio corecţie nu va rezolva problema.

Voi argumenta ineficienţa primului punct şi problemele ce pot rezulta. Odată ce va fi clar că metoda nu funcţionează, ultimul motiv notat mai sus va dispărea şi el, fără să mai fie nevoie să intru în argumente despre inutilitatea emoţiilor negative în procesul de dresaj (o voi face în altă parte, probabil).

De ce pare că merge
Printre dovezile care par să susţină clar ideea că putem corecta câinele şi după eveniment se numără atitudinea de căţel vinovat arătată de acesta când e certat (uneori chiar înainte de asta, vezi mai jos). Semnele acestei stări sunt urechile lăsate în jos, coada între picioare, postură lăsată în jos, câinele fuge de stăpân şi se ascunde sau chiar urinează. Aparent, căţelul ştie că a greşit şi ne arată acest lucru. Cu toate acestea, atitudinea poate fi explicată (şi aşa şi stau lucrurile) prin anticiparea unei corecţii, câinele încearcă să scape de ceva neplăcut.

Corecţia după eveniment e un mod util de a învăţa un copil cum să se poarte corect şi mulţi aplică acelaşi principiu şi la câine, mai ales pentru că cei doi par să aibă multe în comun (afirmaţie adevărată, dar nu sunt identici). Diferenţa dintre cei doi la acest capitol e abilitatea de a asocia un eveniment anterior cu ceva prezent; copilul poate s-o facă, câinele nu (se va vedea jos de ce nu).

Mulţi stăpâni cred că rasa câinelui lor sau câinele în sine e extrem de inteligent şi poate înţelege ceva banal ca o corecţie întârziată (mai ales dacă îi e arătată greşeala). De aici, încep să găsească explicaţii complicate, care să ateste că au într-adevăr un câine deştept, îi atribuie intenţii şi moduri de a gândi tipic umane. Cele două exemple de mai jos ar trebui să tempereze aceste idei şi să ne facă să fim precauţi interpretând ceea ce ştie câinele.
Insist în această idee nu pentru că aş încerca să discreditez câinele în general, o rasă sau un individ, ci pentru că cei care văd inteligenţă la câinele lor unde nu e cazul, vor începe să aibă pretenţii mai mari de la acesta, „doar îl duce bibilica”, pretenţii care pot depăşi nivelul de înţelegere al câinelui şi de aici nu poate ieşi decât conflict între cei doi.

Ce se întâmplă de fapt
Pe scurt, cum am scris deja, toate semnalele câinelui că ar fi înţeles că a greşit sunt doar anticipări ale corecţiilor (chiar dacă e vorba doar de ceartă). Cu alte cuvintele, câinele nu se poartă vinovat pentru că ar şti că a făcut ceva rău, ci pentru că vede că va fi pedepsit şi încearcă să ne calmeze, să scape.
Cel mai des, stăpânul îi dă câinelui semnale clare că va fi corectat, de exemplu îl bagă cu botul în ce a făcut. Alteori, însă, câinele „vede” ce va urma chiar dacă nu îi dăm noi semnalele acestea, chiar înainte de a ne vedea, doar când ne aude. Acestea sunt situaţiile care întăresc ideea că, totuşi, unii câini înţeleg. Cele două exemple de mai jos vor trata exact această situaţie.

Două exemple concludente
1. În cartea sa, Dog Talk, autorul John Ross descrie comportamentul câinelui lui, Jason, un Setter irlandez, căruia îi plăcea să dea iama în gunoiul din bucătărie. Autorul corectase câinele când îl prinsese asupra faptului şi acesta nu mai făcea nimic cât timp nu era singur, dar o făcea când rămânea singur în casă. Ross a început apoi să aplice corecţia întârziată: când se întorcea acasă şi găsea gunoiul împrăştiat pe jos, certa câinele şi-l băga cu botul în mizerie. După puţin timp, când Ross se întorcea acasă şi gunoiul fusese împrăştiat, Jason se purta vinovat de cum intra omul pe uşă, fugea de el. Mai mult, în zilele în care nu făcea nimic rău, câinele îşi întâmpina stăpânul fericit. Ross ştia astfel dacă gunoiul e împrăştiat sau nu doar din atitudinea câinelui, fără să intre în bucătărie.
Autorul a tras concluzia că Jason ştia că face ceva ce nu are voie, concluzie uşor de înţeles în urma comportamentului câinelui. Cu toate astea, un dresor (pe care Ross nu-l numeşte), i-a atras atenţia că Jason sigur NU ştie că face ceva rău şi, pentru a-i demonstra asta, l-a pus pe Ross să facă un experiment: cu câinele de faţă, stăpânul a împrăştiat el gunoiul pe jos. Câinele a dat semne clare de nelinişte, apoi Ross a plecat de acasă şi a revenit după 5 minute. Reacţia câinelui a fost să fugă de acesta, exact aşa cum o făcea în zilele când împrăştiase el gunoiul.

Ce se întâmplase, de fapt: câinele învăţase că gunoiul împrăştiat pe jos înseamnă ceartă pentru el, dar nu făcuse deloc legătura între momentul când el împrăştia gunoiul şi ceartă. Cu alte cuvinte, nu ştia că poate face ceva ca să evite cearta, mai exact, atunci când împrăştia gunoiul, nu realiza că ASTA îi va aduce corecţia mai târziu; împrăştierea gunoiului şi cearta erau două lucruri fără nicio legătură în capul lui. Din acest motiv, nu a contat dacă altcineva a făcut mizerie, tot ceea ce conta pentru el era că mizeria exista deci va veni şi cearta.
Ceea ce Ross interpretase ca fiind vinovăţie era de fapt doar anticiparea certei şi încercarea câinelui de a scăpa de aceasta.

2. Un alt exemplu similar. Doi prieteni de-ai mei au doi Labradori, Bono şi Otto. Otto a venit ultimul în familie şi încă nu ştia să facă afară, spre deosebire de Bono. Încercând să-l înveţe pe Otto să nu mai facă în casă, cei doi l-au certat când l-au prins asupra faptului, dar era şi Bono de faţă.
După un timp, când se întorceau acasă şi Otto îşi făcuse nevoile în baie, Bono se ascundea de ei cum intrau pe uşă. Dacă Otto nu făcuse nimic în baie, Bono era vesel de revedere. La fel, când îl prindeau pe Otto asupra faptului şi-l corectau, Bono fugea de ei.
Ce se întâmplase de fapt: Bono reacţiona prompt la ceartă, chiar dacă nu era el cel certat, tonul vocilor stăpânilor îi era de ajuns să-l facă să vrea să evite situaţia. A înţeles că cearta vine atunci când Otto face în casă aşa că, de fiecare dată când se întâmpla asta şi îşi vedea stăpânii, se ascundea.

Cele două exemple arată cât de uşor este să tragem concluzii greşite chiar atunci când toate dovezile par să indice acest lucru. Mulţi oameni îşi spun, auzind astfel de relatări, că ei nu se înşeală, câinele lor e cu adevărat deştept şi înţelege aceste lucruri. Realitatea este că nici un câine nu poate înţelege o corecţie aplicată târziu, după ce a găsit altceva de făcut.

Probleme ce pot să apară
În momentul în care credem că animalul ştie că greşeşte, se ridică întrebarea evidentă „de ce nu se potoleşte ?” Dacă ştie că va fi pedepsit, de ce o face ? Răspunsurile la care ajung mai toţi sunt de tipul „e căpos”,” „sfidător”, „îmi face în ciudă”, „vrea să mă domine”. Urmarea e tristă, câinele e pedepsit în plus şi pentru această atitudine sfidătoare, mergându-se mai departe pe aceeaşi idee, „ştie de ce-l pedepsesc, uite ce faţă are”. Evident, de aici legătura dintre stăpân şi câine se deteriorează, câinele începe să vadă o latură imprevizibilă a noastră (pentru că NU înţelege de ce e certat) şi ideea că nu ar trebui să ne asculte începe să-i încolţească în cap.

_________________
www.dresajprinjoaca.ro


Fri Jan 08, 2010 6:14 pm
Profile WWW

Joined: Fri Nov 20, 2009 11:10 pm
Posts: 84
Post Re: Corecţia întârziată
Hemu, in exemplul dat de tine cu Jason, nu e vb de anticipare ci de o anume asociere(in cazul lui Jason asocierea e negativa). Cainii invata prin asociere. In functie de reactia stapanului, asocierea e pozitiva sau negativa. Lauda de mic pana la un an un caine cand face acelasi lucru ptr care pe alt caine il certi si-o sa vezi ca cel laudat ptr ca a facut o prostie, daca il vei certa(dupa un an cum am zis), nu va avea nici o reactie si nu se va simti vinovat sau va sti ca a gresit. Mai mult, daca nu folosesti cearta si ridicatul vocii ptr a certa cainele, atunci cand vei face asta, el va reactiona ca si cum ar fi chemat la joaca. Acest tip de dresaj. fara corectii verbale sau din lesa/zgarda, desi dureaza f mult are enorm de multe avantaje in ceea ce priveste executia comenzilor si relatia stapan caine. Acest tip de dresaj poarta numele celui care a inventat metoda si anume Balabanov. Balabanov nu foloseste sub nici o forma nici un fel de corectie(verbala, fizica), mai mult, zgarda folosita e pur si simplu o sforicica de care "atarna" lesa.

_________________
www.dresaj.com


Fri Jan 08, 2010 7:34 pm
Profile

Joined: Fri Nov 20, 2009 11:10 pm
Posts: 84
Post Re: Corecţia întârziată
Corectia intarziata, din ce stiu eu si din ce am studiat, nu prea e folosita de mai nimeni. De ce, simplu, cainele va asocia venirea stapanului si vocea acestuia cu o anume actiune(bagatul cu botul in mizerie, batut, trecut cainele in cusca, legat in lant, etc, etc.). Matthew Margolis intr-una din cartile sale dadea urmatoru exemplu edificator in opinia mea in ceea ce priveste inutilitatea folosirii corectiei intarziate: unul din clientii sai i-a povestit ca a-l sau caine, care isi mai facea nevoile in casa, cum aparea stapanul si-l certa, cainele fugea la locul unde facuse mizeria si-si baga singur boticul in kky. Omul il contactase sa rezolve problema cu bagatul botului in kky. Dupa o scurta discutie, Margolis a aflat de la stapan, ca de cate ori venea acasa si gasea kky in casa, omul isi certa cainele si-l baga cu botul in kky. Rezolvarea a fost simpla si-a constat in urmatorul sfat: nu certati cainele daca nu l-ati prins asupra faptului , va comportati normal, il inchideti in alta camera cat timp face-ti curat si, dupa ce ati dus si ustensiile de curatat la loc, dati drumul cainelui ca si cum nu s-a intamplat nimic.

_________________
www.dresaj.com


Fri Jan 08, 2010 7:48 pm
Profile
User avatar

Joined: Wed May 20, 2009 9:01 am
Posts: 313
Location: Bucuresti
Post Re: Corecţia întârziată
Iata o situatie destul de rar intalnita, si anume aceea a doi dresori care sunt de acord asupra unei probleme :wacko:


Fri Jan 08, 2010 10:56 pm
Profile

Joined: Fri Nov 20, 2009 11:10 pm
Posts: 84
Post Re: Corecţia întârziată
Lisarra wrote:
Iata o situatie destul de rar intalnita, si anume aceea a doi dresori care sunt de acord asupra unei probleme :wacko:Nu e rar intalnita ci destul de des intalnita in anumite cercuri de dreosori. Eu am doi preteni f buni care sunt f buni dresori si cu care mai stam de vb despre anumite situatii, probleme pe care le intalnim in munca noastra. Din pacate, inca multi dresori sunt indolenti fata de a studia legat de meseria lor si din acest motiv nu pot intelege anumite lucruri, mai ales legate de psihologie si comportament canin. Oricine poate invata un caine sa faca sezi culcat, etc. F putini inteleg DE CE un caine face sau nu anumite lucruri, de ce stapanul nu se intelege cu cainele desi cainele a fost dresat. Astea tin de comportament canin, de limbajul canin. Astea trebuie invatate din cartile celor care au studiat de-a lungul timpului comportamentul, psihologia si limbajul canin.
Un alt aspect de care ar trebui vb aici il reprezinta COMUNICAREA CANINA. Din cauza faptului ca multi stapani nu stiu si si multi dresori inca nu stiu despre comunicarea canina, se ajun ge in situatia in care, desi cainele a fost dresat, stapanul nu se intelege cu cainele.

_________________
www.dresaj.com


Sat Jan 09, 2010 2:03 pm
Profile
User avatar

Joined: Wed May 20, 2009 9:01 am
Posts: 313
Location: Bucuresti
Post Re: Corecţia întârziată
roni wrote:
Lisarra wrote:
Iata o situatie destul de rar intalnita, si anume aceea a doi dresori care sunt de acord asupra unei probleme :wacko:Nu e rar intalnita ci destul de des intalnita in anumite cercuri de dreosori. Eu am doi preteni f buni care sunt f buni dresori si cu care mai stam de vb despre anumite situatii, probleme pe care le intalnim in munca noastra. Din pacate, inca multi dresori sunt indolenti fata de a studia legat de meseria lor si din acest motiv nu pot intelege anumite lucruri, mai ales legate de psihologie si comportament canin. Oricine poate invata un caine sa faca sezi culcat, etc. F putini inteleg DE CE un caine face sau nu anumite lucruri, de ce stapanul nu se intelege cu cainele desi cainele a fost dresat. Astea tin de comportament canin, de limbajul canin. Astea trebuie invatate din cartile celor care au studiat de-a lungul timpului comportamentul, psihologia si limbajul canin.
Un alt aspect de care ar trebui vb aici il reprezinta COMUNICAREA CANINA. Din cauza faptului ca multi stapani nu stiu si si multi dresori inca nu stiu despre comunicarea canina, se ajun ge in situatia in care, desi cainele a fost dresat, stapanul nu se intelege cu cainele.


De acord cu aspectul pe care-l mentionezi, comunicarea e greu de realizat ... Cum timpul pe care un dresor - orice dresor- il poate dedica cainelui unui client este limitat, sunt utile articole cum sunt cele ale lui Hemu si comentariile tale la ele.

Oricum despre corectia tardiva e bine sa vorbiti cat mai multi, pentru ca bietul stapan tare greu se abtine sa ii traga cainelui o scatoalca cand se intoarce obosit dupa 10 ore de munca si gaseste holul apartamentului jupuit... nu ma intreba de unde stiu...


Sat Jan 09, 2010 6:49 pm
Profile

Joined: Fri Nov 20, 2009 11:10 pm
Posts: 84
Post Re: Corecţia întârziată
Sunt utile si articolele insa e mult mai util ca majoritatea dresorilor sa INVETE din cartile de care am vb despre psihologie, comportament si comunicare canina ptr a sti sa-si invete clientul cum sa comunice cu cainele. Nu e vb de timpul dresorului ci de a fi interesat sa devi profi in bransa asta ca dresor. Eu unul ma ocup in aceeasi masura si de stapan sa-l invat cum sa comunice cu cainele si de-al face sa inteleaga de ce face un caine ce face sau nu face. E f important sa sti care este cauza ptr care cainele face ceva sau nu face un anume lucru. SI uite iti dau un exemplu Lissara, sti de ce sare un puiut de cateva luni pe stapan atunci cand stapanul vine acasa? Si sti cum se rezolva problema? Astept pareri... :hmmm:

_________________
www.dresaj.com


Sat Jan 09, 2010 7:03 pm
Profile
Admin
User avatar

Joined: Tue May 12, 2009 4:42 pm
Posts: 231
Location: Bucuresti
Post Re: Corecţia întârziată
roni wrote:
Hemu, in exemplul dat de tine cu Jason, nu e vb de anticipare ci de o anume asociere(in cazul lui Jason asocierea e negativa). Cainii invata prin asociere. In functie de reactia stapanului, asocierea e pozitiva sau negativa.


Citeste mai bine ce a spus Ross (si acelasi lucru e valabil si la al doilea exemplu): cainele se purta "vinovat" de cand intra el pe usa, el inca nu stia daca gunoiul a fost imprastiat sau nu deci nu era vorba de reactia stapanului. Tocmai aici e partea interesanta, cainele a inteles (prin asociere, cum spui tu) ca mizeria ii aduce cearta (cand vine stapanul), dar nu stie ca el ar fi vinovatul si ca ar putea sa inceteze si sa evite cearta.

roni wrote:
Corectia intarziata, din ce stiu eu si din ce am studiat, nu prea e folosita de mai nimeni. De ce, simplu, cainele va asocia venirea stapanului si vocea acestuia cu o anume actiune(bagatul cu botul in mizerie, batut, trecut cainele in cusca, legat in lant, etc, etc.). Matthew Margolis intr-una din cartile sale dadea urmatoru exemplu edificator in opinia mea in ceea ce priveste inutilitatea folosirii corectiei intarziate: unul din clientii sai i-a povestit ca a-l sau caine, care isi mai facea nevoile in casa, cum aparea stapanul si-l certa, cainele fugea la locul unde facuse mizeria si-si baga singur boticul in kky. Omul il contactase sa rezolve problema cu bagatul botului in kky. Dupa o scurta discutie, Margolis a aflat de la stapan, ca de cate ori venea acasa si gasea kky in casa, omul isi certa cainele si-l baga cu botul in kky. Rezolvarea a fost simpla si-a constat in urmatorul sfat: nu certati cainele daca nu l-ati prins asupra faptului , va comportati normal, il inchideti in alta camera cat timp face-ti curat si, dupa ce ati dus si ustensiile de curatat la loc, dati drumul cainelui ca si cum nu s-a intamplat nimic.


Asta e si scopul articolului: sa convinga oamenii sa nu mai corecteze cainele daca nu l-au prins.

_________________
www.dresajprinjoaca.ro


Fri Jan 15, 2010 11:06 am
Profile WWW
Admin
User avatar

Joined: Tue May 12, 2009 4:42 pm
Posts: 231
Location: Bucuresti
Post Re: Corecţia întârziată
roni wrote:
Sunt utile si articolele insa e mult mai util ca majoritatea dresorilor sa INVETE din cartile de care am vb despre psihologie, comportament si comunicare canina ptr a sti sa-si invete clientul cum sa comunice cu cainele. Nu e vb de timpul dresorului ci de a fi interesat sa devi profi in bransa asta ca dresor. Eu unul ma ocup in aceeasi masura si de stapan sa-l invat cum sa comunice cu cainele si de-al face sa inteleaga de ce face un caine ce face sau nu face. E f important sa sti care este cauza ptr care cainele face ceva sau nu face un anume lucru.


Ce legatura are articolul de fata cu modul cum trebuie sa se pregateasca teoretic un dresor ? Articolele mele nu sunt pentru dresori (sau nu in primul rand), ci pentru stapanii cainilor. Si crede-ma ca la capitolul de carti citite nu stau prost deloc.

Subiectul de fata are legatura cu comunicarea cu cainele: arata cum sa nu incercam sa comunicam cu el. E unul dintre cele mai importante si simple lucruri pe care le poate face stapanul ca sa nu intre in conflict cu el: sa nu-l corecteze daca nu-l prinde asupra faptului.

_________________
www.dresajprinjoaca.ro


Fri Jan 15, 2010 12:17 pm
Profile WWW
Admin
User avatar

Joined: Tue May 12, 2009 4:42 pm
Posts: 231
Location: Bucuresti
Post Re: Corecţia întârziată
Discutiile despre saritul pe oameni au fost mutate aici:
viewtopic.php?f=39&t=92

_________________
www.dresajprinjoaca.ro


Fri Jan 15, 2010 12:18 pm
Profile WWW
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 17 posts ]  Go to page 1, 2  Next


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.